|

Mandelina statua bit će otkrivena na Dan pomirenja

Mandelina statua bit će otkrivena na Dan pomirenja
1
Klix.ba
16.12.2013. u 10:44
0
komentara
1

dijeljenja
Mandelina statua bit će otkrivena na Dan pomirenja Foto: AFP
Statua preminulog južnoafričkog vođe Nelsona Mandele, visoka devet metara, bit će otkrivena na Dan pomirenja.
Divovsku bronzanu statuu otkrit će predsjednik Jacob Zuma na travnjaku ispred sjedišta vlade u Pretoriji, gdje je Mandela 1994. godine imenovan prvim crnim južnoafričkim predsjednikom.

Ceremonija će također obilježiti stogodišnjicu zgrade u kojoj su potpisani brojni rasistički zakoni protiv kojih se Mandela borio tokom čitavog svog života.

Upravo u ovoj zgradi je Mandelino tijelo bilo izloženo tokom tri dana protekle sedmice, kako bi se sto hiljada ljudi oprostilo od njega.

"Otkrivanje statue označit će početak slavljenja i života u Madibinoj zaostavštini na kraju perioda žalosti”, saopćila je vlada.

Nakon Mandeline smrti 5. decembra, proglašeno je 10 dana žalosti. 16. decembar se u Južnoj Africi obilježava duže od 150 godina. Isprva je obilježavan kao Dan pakta, slaveći pobjedu prvih stanovnika protiv naroda Zulu u Bitci kod Krvave rijeke, 1838. godine. Također je i godišnjica osnivanja Koplja nacije, naoružanog krila Afričkog nacionalnog kongresa, čiji je Mandela bio prvi komandant. Nakon demokratskih izbora 1994. godine, ovaj dan se obilježava kao Dan pomirenja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.