Svijet
1

Mandelina statua bit će otkrivena na Dan pomirenja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Statua preminulog južnoafričkog vođe Nelsona Mandele, visoka devet metara, bit će otkrivena na Dan pomirenja.

Divovsku bronzanu statuu otkrit će predsjednik Jacob Zuma na travnjaku ispred sjedišta vlade u Pretoriji, gdje je Mandela 1994. godine imenovan prvim crnim južnoafričkim predsjednikom.

Ceremonija će također obilježiti stogodišnjicu zgrade u kojoj su potpisani brojni rasistički zakoni protiv kojih se Mandela borio tokom čitavog svog života.

Upravo u ovoj zgradi je Mandelino tijelo bilo izloženo tokom tri dana protekle sedmice, kako bi se sto hiljada ljudi oprostilo od njega.

"Otkrivanje statue označit će početak slavljenja i života u Madibinoj zaostavštini na kraju perioda žalosti”, saopćila je vlada.

Nakon Mandeline smrti 5. decembra, proglašeno je 10 dana žalosti. 16. decembar se u Južnoj Africi obilježava duže od 150 godina. Isprva je obilježavan kao Dan pakta, slaveći pobjedu prvih stanovnika protiv naroda Zulu u Bitci kod Krvave rijeke, 1838. godine. Također je i godišnjica osnivanja Koplja nacije, naoružanog krila Afričkog nacionalnog kongresa, čiji je Mandela bio prvi komandant. Nakon demokratskih izbora 1994. godine, ovaj dan se obilježava kao Dan pomirenja.