Svijet
1

Mandela još uvijek na aparatima, vojna kapela u Pretoriji spremna na najgore

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nelson Mandela, bivši južnoafrički predsjednik, u izuzetno je teškom stanju. U ovoj afričkoj republici svi su spremni na ono najgore, smrt nekadašnjeg lidera, popularnog Madibe.

Mandela se u bolnici u Pretoriji nalazi već 20 dana, a ispred zgrade okupljaju se stotine građana koji mole za svog bivšeg predsjednika.

Vojna kapela u glavnom gradu ove države već je spremna na ono najgore, njegovu smrt. Sadašnji predjsednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma odlučio je otkazati svoj put u Mozambik te je sinoć bio uz Mandelu u bolnici. U međuvremenu, mnogi svjetski državnici uputili su poruke podrške Mandeli i njegoovj porodici.

"Šaljem veliku ljubav i molim za našeg velikog prijatelja Madibu, njegovu porodicu i cijelu naciju u ovim teškim vremenima", napisala je Hillary Clinton u svom petom tvitu. Genaralni sekretar UN-a Ban Ki-moon također je poslao poruku podrške te kazao da su misli i molitve cijelog svijeta sada usmjerene prema Mandeli.

U međuvremenu, građani ispred zgrade bolnice Medi-Clinic Heart u Arkadiji na istoku Pretorije pale svijeće moleći za ozdravljenje 94-godišnjeg Mandele.

Ispred zgrade se nalaze i mnogobrojne reporterske ekipe, kola i šatori koji uživo prenose dešavanja o ovom slučaju. Mandela je u bolnicu primljen 8. juna sa infekcijom pluća.