Preuzimaju mandat
35

Malta i Švicarska će u naredne dvije godine imati glavnu ulogu na pozornici UN-a

S. Š.
Malta i Švicarska u naredne dvije godine su na čelu Vijeća sigurnosti UN-a (Shutterstock)
Malta i Švicarska u naredne dvije godine su na čelu Vijeća sigurnosti UN-a (Shutterstock)
Najmanja država članica EU i najneutralnija država u Evropi će igrati ogromne uloge u svjetskim događajima u naredne dvije godine, jer Malta i Švicarska počinju svoj mandat kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda .

Osim Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva - koje su dvije od pet stalnih članica Vijeća, s vlastitim glasovima veta - Malta i Švicarska "nose plašt" za Zapadnu Evropu i preuzimaju vodstvo u nekim brojnim temama i problemima.

Švajcarska će posebno morati da ostavi po strani svoju tradicionalnu neutralnost i donese neke izrazito neneutralne odluke tokom narednih nekoliko godina, ali su pronašli rešenje za to.

Švajcarci - koji su postali član Ujedinjenih nacija tek 2002. godine - kažu da su njihova četiri glavna prioriteta dok su u Vijeću sigurnosti "promicanje održivog mira, zaštita civila, jačanje efikasnosti i borba protiv klimatskih promjena".

"Vijeće sigurnosti nije strana u sukobu u smislu zakona o neutralnosti. Njegov mandat je da održi mir i sigurnost širom svijeta", navelo je švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova u nedavnom brifingu te su dodali da Švicarska može nastaviti provoditi svoju neutralnost u Vijeću sigurnosti u punoj mjeri.

Direktor poslova UN-a u istraživačkom centru Međunarodne krizne grupe u New Yorku Richard Gowan kaže da je bilo kakva zabrinutost oko neutralnosti Švicarske više interno švicarsko pitanje - sto je bila glavna tema u švicarskim medijima ove sedmice - nego nešto što se tiče drugim zemljama u.

"Mislim da će i Malta i Švicarska nositi težak teret odgovornosti u Vijeću. Postoji očekivanje da bi dva izabrana zapadnoevropska člana tijela trebala upravljati nekim problemima a koje bi druge članice radije izbjegavale", kaže Gowan.