Svijet
1

Maloljetnik htio baciti bombu na željezničku stanicu u Beču

FENA
Austrijske vlasti uhapsile su četrnaestogodišnjeg austrijskog dječaka turskog porijekla zbog sumnje da je, kako navodi danas bečka štampa, planirao da baci eksploziv na bečku željezničku stanicu Westbahnhof i na željezničke pruge.

Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu potvrdilo je trenutno samo istragu protiv jedne muške osobe.

Međutim mediji su objavili informaciju da se od utorka poslije podne u zatvoru nalazi jedan 14-ogodišnjak imigrantskog porijekla. Austrijske vlasti su očigledano blagovremeno djelovale i spriječile plan dječaka, koji je bio već blizu svog cilja.

Maloljetnik, koji je, kako se navodi, pristalica Islamske države, imao je konkretne planove za izvršenje terorističkog napada u Austriji.

On je na prvom saslušanju, kako prenosi štampa, priznao da se preko interneta informirao o planovima za izradu bombe i želio je uskoro i da realizira svoj pakleni plan, koji bi, prema ocjeni eksperata za borbu protiv terorizma, zasigurno izazvao više žrtava.

U Sankt Peltenu, gdje živi dječak, vlada velika zabrinutost, strah kao i nerazumijevanje da je neko mogao imati takav plan.

U školi se ušlo u trag 14-ogodišnjaku, koji se u posljednje vrijeme čudno ponašao, a kada je policija pokrenula istragu brzo se ispostavilo da on nije bio "samo upadljiv po ponašanju prema drugim đacima".

Paralelno uz planove za teroristički napad u Austriji taj četrnaestogodišnjak je navodno vršio i pripreme za put u džihad u Siriju.