|

Maliki će Washingtonu predočiti izmijenjen tekst sporazuma

Maliki će Washingtonu predočiti izmijenjen tekst sporazuma
0
F
FENA
28.10.2008. u 14:58
0
komentara
0

dijeljenja
Maliki će Washingtonu predočiti izmijenjen tekst sporazuma Foto: Reuters
Irački premijer Nuri al-Maliki zadužen je da predoči Amerikancima izmjene koje je u utorak odobrila vlada u prijedlog sporazuma o američkom prisustvu u Iraku, objavio je u utorak glasnogovornik iračke vlade.
"Vlada je odobrila neophodne i bitne izmjene" na prijedlog sporazuma o američkom prisustvu u Iraku, izjavio je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbagh.

Ti amandmani predloženi su u skladu s mišljenjima glavnih političkih subjekata zemlje a premijer je zadužen da predloži te izmjene američkoj strani, kako bi se postigao sporazum o očuvanju suvereniteta Iraka i njegovih nacionalnih interesa", dodao je on.

"Dio u vezi s imunitetom koji se daje američkim civilima i vojnicima, koji je bio predmet rasprave između Bagdada i Washingtona, pretrpio je manje izmjene", izjavila je iračka ministrica okoliša Nermane Othmane.

Iračka vlada, okupljena na savjetu ministara, razmatrala je dva sata izmjene teksta koji predviđa potpuno povlačenje američkih trupa do kraja 2011. i omogućava iračkim pravosudnim organima da sude američkim vojnicima optuženima za teške zločine počinjene izvan svojih baza i mimo misija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.