Svijet
0

Malezijska porodica vjeruje da je jedna od londonskih robinja njihova rodica

Klix.ba
Siti Aishah Abdul Wahab
Siti Aishah Abdul Wahab
Malezijska porodica vjeruje da je njihova davno nestala rodica jedna od tri žene koje su u Londonu 30 godina držane kao robinje. Članovi porodice sada putuju u Veliku Britaniju kako bi je identificirali.

Siti Aishah Abdul Wahab, kojoj bi sada trebalo biti 69 godina, u Britaniju je otišla 1968. godine sa svojim malezijskim zaručnikom. Veza se ubrzo raspala i porodica je izgubila kontakt s njom, ispričao je Mohamad Noh Mohamad Dom, zet nestale Malezijke.

Njegova supruga Kamar Mahtum ukrcala se na avion za London i nada se da je jedna od pronađenih žena njena sestra.

"Osjećanja su nam pomiješana. Sretni smo što vjerujemo da smo pronašli davno izgubljenu članicu porodice i tužni, jer smo čuli kako je bolesna i da je bila zarobljena duže od 30 godina", rekao je Dom i dodao kako su britanski mediji obavijestili porodicu da bi jedna od žena mogla biti Siti Aishah te da ih je u zarobljeništvu držao par radikalnih maoista.

Pretpostavlja se da je Siti Aishah tokom studija pala pod utjecaj para koji je uhapšen prošle sedmice i pušten uz kauciju. Identificirani su kao Indijac Aravindan Balakrishnan i Tanzanka Chanda.

Ugledni malezijski aktivist Hishamuddin Rais tvrdi da se Siti Aishah pridružila drugim malezijskim studentima u Britaniji u ljevičarskoj grupi Nova malezijska mladost, 1970. godine.

Malezijska vlada još uvijek nije komentarisala niti potvrdila ženin identitet.

Tri žene, Malajka, 57-godišnja Irkinja i 30-godišnja Britanka, oslobođene su 25. oktobra, nakon što je jedna od njih tajno kontaktirala humanitarnu organizaciju. Pretpostavlja se da je 30-godišnjakinja provela čitav svoj život služeći.

Policija navodi kako su žene živjele u stanu u Londonu, da im je mozak ispran te da su udarane, ali da se čini kako nisu seksualno zlostavljane. Saopćili su kako su dvije starije žene upoznale svog tamničara kroz “zajedničku političku ideologiju” te pristale živjeti s njim kao dio zajednice.