Svijet
25

Malezija: Oprala psu šape pa uhapšena zbog vrijeđanja islama

Klix.ba
Snimak na YouTubeu, koji prikazuje malezijsku trenerku pasa Maznah Mohd Yusof (38) kako pere šape svom psu, okarakterisan je kao antiislamski, a Maznah bi se mogla suočiti i sa petogodišnjom zatvorskom kaznom.

Kontroverzni dvominutni snimak prikazuje Maznah kako šeta u blizini džamije, pere sebe i psa, te svojim ljubimcima dijeli keksiće, a pojavio se i na Facebook stranicama nekoliko islamskih nevladinih organizacija, uz poziv na hitnu akciju policije. Navode kako se Maznah "izrugivala islamskim običajima, dajući svojim psima abdest".

Maznah je završila u pritvoru u Kuala Lumpuru pod sumnjom na izazivanje nesklada na osnovu religije, a kasnije je puštena uz kauciju. Ukoliko bude osuđena, mogla bi se suočiti sa petogodišnjom zatvorskom kaznom. Ona tvrdi da je video snimljen 2010. i da nema nikakve veze sa religijom.

Snimak je pokrenuo debate o statusu pasa u islamu, a mnogi muslimani, odrasli u pobožnim kućama, su učeni kako su psi strašni i prljavi, a njihova pljuvačka opasna. Međutim, mnogi muslimani u svijetu su vlasnici pasa. Jedni tvrde da se psi mogu držati samo kao čuvari i pomoćnici u lovu, dok drugi tvrde da treba biti dobar prema svim stvorenjima na planeti.

Maznah je policiji priznala da se ona nalazi na snimku, a njen advokat kaže da će se na sudu pojaviti samo ukoliko bude baš neophodno.