Povratak u domovinu
11

Malala Yousafzai se vratila kući u Pakistan, poručila da se njena borba nastavlja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai vratila se danas u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju 2012. zbog zalaganja za obrazovanje djevojčica, objavili su zvaničnici.

Malala su na aerodromu dočekale stroge mjere sigurnosti, a lokalna televizija je snimila s roditeljima u aerodromskom restoranu, prije nego što je otišla u konvoju od 15 vozila u kojima su bili naoružani policajci.

Ona je rekla da će se nastaviti boriti za obrazovanje djevojčica u Pakistanu.

Na prijemu kod pakistanskog premijera Malala je rekla da je veoma sretna što je ponovo u Pakistanu, prvi put poslije 2012. godine kada su joj talibani pucali u glavu zbog aktivizma.

"Moj san je uvijek bio da se vratim u Pakistan i da se u miru i bez straha krećem po ulici i pozdravljam s ljudima. I mislim da je ovo moj stari dom, ovo se stvarno dešava i zahvalna sam svima", kazala je Malala u emotivnom govoru kod premijera, prenosi BBC.

Pakistanski premijer joj je poželio dobrodošlicu kući i kazao je da je terorizam u Pakistanu pobijeđen. Njen povratak u Pakistan je bio tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gdje su je talibani napali.