Nezadovoljne djelovanjem
8

Majka zarobljenog izraelskog vojnika optužila Netanyahua: Šutjeli smo jer ste nas uplašili

F. H.
Orna Neutra
Orna Neutra
Članovi porodica vojnika IDF-a koje je Hamas zarobio i drži ih u Gazi trebalo bi danas da se prvi put sastanu s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Uoči sastanka, porodice su održale konferenciju za novinare u uredima za regrutaciju IDF-a u Tel Hašomeru, u blizini Tel Aviva, pozivajući vladu da postigne dogovor kako bi osigurala oslobađanje svih 130 zarobljenika.

"Premijere Netanyahu, odgovornost da vratite naše sinove kući je vaša", rekla Orna Neutra, čiji je sin Omer Neutra, 22, zarobljen 7. oktobra dok je služio kao komandant tenka u blizini Gaze.

Majka jednog od zarobljenika kazala je da su šutjeli jer su bili uplašeni, ali da se smanjuje broj osoba koje se živi vraćaju kući.

“Na zahtjev države i snaga sigurnosti do danas smo šutjeli. Uplašili su nas. Danas razumijemo da kako raste broj dana tišine, tako se smanjuje broj dječaka koji se živi vraćaju kući", rekla je Anat Angres, čiji je sin Matan Angrest (21) zarobljen.

Ona je pitala zašto je izraelska vlada pristala da "svoje heroje stavi na posljednje mjesto i jesu li oni manje važni od ostalih".