Svijet
111

Majka umrla kako bi spasila život nerođenom sinu

Klix.ba
Tridesetčetverogodišnja majka Karisa Bugal odlučila je umrijeti i na taj način spasiti život svog nerođenog sina pokazavši kako ja majčina ljubav zaista nemjerljiva.

Bugal je dobila trudove i otišla u bolnicu kako bi se porodila. Umjesto sreće dočekala je najteža odluka u životu i šok. Ljekari su joj rekli kako ima rijetki poremećaj koji se zove embolija plodnom vodom, što znači da se plodna voda izlijevala iz materice i ulijevala direktno u krvotok majke.

Srce njene bebe sporije je kucalo i njegov život bio je ugrožen. Bugal je imala dvije opcije - da odmah ode na carski rez i spasi bebu, ili da spasi sebe a odgodi porođaj. Izabrala je prvu opciju. Preminula je ubrzo nakon što se porodila i uspjela je samo pitati "koliko je težak". Declan Jay Bugal rođen je sa 3,1 kilogram.

Embolija plodnom vodom je rijetki poremećaj od kojeg pati između jedna od 12 majki na 100.000 trudnoća. Od ovog poremećaja otkazuju organi, srce i pluća. Ljekari nisu otkrili način kako to da spriječe niti zbog čega dolazi do toga.

Mali Declan ostao je sa ocem Wesom i sestrom Mallory.

"Stalno se pitam šta da mu kažem kada naraste i pita gdje mu je majka? Kako da mu kažem da je umrla rađajući njega?", kazao je ožalošćeni suprug i otac Wes.

Putem GoFundMe stranice prikupljeno je blizu 40.000 dolara za porodicu Bugal čija je priča dirnula srca ljudi širom svijeta.