Godišnjica smrti
5

Majka Reeve Steenkamp: I nakon pet godina, svako Valentinovo donosi patnju i bol

Klix.ba
Reeva Steenkamp i Oscar Pistorius (Twitter)
Reeva Steenkamp i Oscar Pistorius (Twitter)
Danas je navršeno pet godina od ubistva južnoafričke manekenke Reeve Steenkamp koju je iz vatrenog oružja usmrtio njen momak sportista Oscar Pistorius. Povodom godišnjice smrti za medije je govorila i June Steenkamp, Reevina majka.

U razgovoru je June pričala o svojoj kćeri i o posebnom bolu i patnji koju svako Valentinovo izazove. Rekla je kako je Reevin odlazak ostavio veliku prazninu i da joj još nije jasno kako njen suprug i ona preživljavaju dane bez nje i uvijek uspiju prikupiti snagu da pričaju o svemu što se dogodilo.

"Kada imate dijete koje je s vama veoma blisko, koje vas pazi i poklanja vam mnogo ljubavi, onda je teško prihvatiti smrt i navići se na to da ona više nikada neće biti s nama. U najmanju ruku to djeluje nemoguće", rekla je June Steenkamp.

June Steenkamp, majka Reeve Steenkamp (Twitter)
June Steenkamp, majka Reeve Steenkamp (Twitter)

Majka je ispričala da je na dan kada je ubijena Reeva trebala održati predavanje o zlostavljanju u srednjoj školi u Sandtonu u Južnoj Africi. Namjeravala je savjetovati mladim djevojkama da trebaju biti poštovane i da ne bi trebale trpjeti bilo kakvo drugo ponašanje muškaraca. June je dodala da čuva govor koji je njena kćerka napisala te da ga je pročitala učenicima srednje škole St. Dominic koju je i Reeva pohađala. U tekstu je, između ostalog, stajalo da svi zaslužuju da budu voljeni i da žive na sigurnom mjestu.

"Bol za mojom kćerkom nikada neće proći, međutim, pronašla sam način kako da na neki način ona živi među svima nama. Nastavila sam njenu borbu protiv nasilja nad ženama i djecom i otvorila Fondaciju Reeva Rebeca Steenkamp”, kazala je Reevina majka.

June je nakon smrti kćeri napisala knjigu "Reeva, priča majke" te je u proteklih pet godina obišla brojne zemlje i razgovarala s ljudima širom svijeta te ih pozivala na ljubav, poštovanje i uzajamnu pomoć. Rekla je da je to bilo neprocjenjivo iskustvo iz kojeg je mnogo naučila.

"Na svaku godišnjicu odemo na plažu Summerstrand na kojoj smo prosuli njen pepeo i gledali kako se delfini igraju. Izabrali smo ovo mjesto jer je u jednoj televizijskoj emisiji plivala s delfinima i rekla kako joj je to bio najbolji doživljaj. Svake godine na tom mjestu bacimo ruže u vodu i pomolimo se za našu Reevu", ispričala je June.

Majka se za kraj prisjetila svoje kćeri i ispričala kako su je oduvijek radovale proslave te je voljela rođendane, vjeridbe i vjenčanja, ali da nažalost svoje nije dočekala te da je čak i ubijena na dan ljubavi. Istakla je kako za porodicu i prijatelje Valentinovo od 2013. godine predstavlja samo godišnjicu smrti i uvijek izaziva veliki bol i patnju.

Podsjetimo, Oscar Pistorius je nakon ubistva na suđenju rekao kako se ubistvo desilo greškom jer je mislio da mu se u kupatilu nalazi provalnik te da nije htio povrijediti svoju djevojku. Ovaj južnoafrički paraolimpijac je 2014. godine osuđen na pet godina zatvora i još toliko uslovne kazne jer je posjedovao oružje.