Svijet
0

Majka braće Tsarnaev: FBI je pet godina pratio mog sina Tamerlana

FENA
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev
Jedan od dvojice Čečena koji su osumnjičeni da stoje iza bombaškog napada na maratonu u Bostonu bio je najmanje tri godine pod nadzorom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) - izjavila je njegova majka Zubeidat Tsarnajeva.

Ona je, u telefonskom intervjuu za ruski televizijski kanal na engleskom jeziku "Russia today", rekla da vjeruje da su njeni sinovi nevini i da su optužbe protiv njih montirane.

Tamerlan Tsarnajev (29) je ubijen u pucnjavi s policijom, dok je njegov 19-godišnji brat Džohar poslije jednodnevne potjere uhvaćen.

"Njega (Tamerlana) je kontrolirao FBI, izgleda tokom tri do pet godina", rekla je Tsarnajeva, govoreći na engleskom jeziku i koristeći direktan engleski prevod ruske riječi koja znači praćen.

"Oni su znali šta moj sin radi, znali su koje internet sajtove posjećuje", kazala je ona u telefonskoj izjavi iz Mahačkale, grada u kojem živi u ruskoj oblasti Dagestan", prenosi Tanjug.

Tsarnajeva je ponovila riječi oca tih mladića Anzora, koji je jučer rekao da vjeruje da su optužbe protiv njegovih sinova montirane.

"To je zaista, zaista teško čuti. Ono što ja kao majka mogu da kažem jeste da sam zaista sigurna, 100 posto sigurna, da je to namješteno", rekla je ona.

Američki vladini zvaničnici su izjavili da braća nisu bila pod prismotrom kao mogući militanti. FBI je, međutim, jučer saopćio da je 2011. godine ispitao Tamerlana na zahtjev vlade jedne strane zemlje čije ime nije naveo.

Taj slučaj je zatvoren pošto u razgovoru sa Tamerlanom i članovima njegove porodice "nije otkrivena nikakva teroristička aktivnost, domaća ili strana", navedeno je u saopćenju FBI.

To saopćenje je prvi dokaz da je ta čečenska porodica skrenula na sebe pažnju američkih sigurnosnih zvaničnika, nakon što je emigrirala u SAD iz Dagestana prije oko jedne decenije.