Svijet
0

Mahmoud Abbas: Oružana borba nas uništava

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da bi odustao od proglašenja države u septembru u Ujedinjenim nacijama (UN) ukoliko bi SAD osigurale bolje rješenje. On je rekao i da oružana borba "uništava" Palestince.

Abbas, koji tvrdi da je 116 od 192 zemlje članice UN-a trenutno spremno da prizna palestinsku državu, ističe da će njegova vlada proglasiti državu ako pregovori s Izraelom ostanu u zastoju.

"Ne znam da li SAD imaju drugu opciju, ali ako imaju, nećemo ići u UN", kazao je Abbas libanskoj televiziji LBC.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je nedavno da je cilj Izraela da postigne "moralnu većinu", odnosno zadobije podršku 30 zemalja koje se protive proglašenju nezavisne Palestine.

"Predsjednik Obama kaže da želi da vidi nezavisnu palestinsku državu u septembru. Četvorka ( bliskoistočnih mirovnih posrednika SAD, UN, EU i Rusija) je rekla isto. Fayadova vlada (palestinskog premijera Salama) je garantovala da će njene uprave biti spremne za državu i spremne su 100 posto. To su tri razloga da govorimo o septembru", rekao je Abbas, prenose izraelski mediji.

Osvrćući se na taj zastoj koji traje od septembra, on je naveo glavne prepreke - granice i sigurnost, istakavši da je iznad svega status Jerusalema nesporazum koji izgleda nepremostiv.

"Ako Jerusalem neće biti glavni grad Palestine, neće biti ni države uopšte", kazao je Abbas, koji se, kako je naveo, samo tri puta sastao s Netanyahuom u posljednje dvije godine, što je ukupno 15 sati direktnih pregovora između dva lidera.

Takođe je rekao da ne namjerava da se treći put kandiduje za predsjednika Palestinske uprave kada izbori budu održani u maju sljedeće godine.

Na pitanje da li postoji opasnost da izbije treći palestinski ustanak, intifada, ako propadne pokušaj priznanja Palestine u UN-u, Abbas je odgovorio: "Oružana borba nas uništava".