Kraj demokratije
1

Madurova stranka "prljavom igrom" osvojila uvjerljivu većinu u Venecueli

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izborna komisija Venecuele saopćila je kako je Socijalistička partija osvojila 17 od 23 guvernerska mjesta na izborima koji su održani u nedjelju. Opoziciona koalicija kazala je kako ne priznaje ove rezultate i smatra ih namještenim.

Čelnici kampanje Demokratsko jedinstvo zatražili su potpunu reviziju 23 guvernerske utrke i pozvali svoje kandidate na ulične aktivnosti i proteste u ponedjeljak.

"Suočavamo se s vrlo ozbiljnim stvarima sada u zemlji. Ne priznajemo rezultate", rekao je Gerardo Byde, lider kampanje Demokratsko jedinstvo.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozdravio je uvjerljivu pobjedu nad protivnicima, jer je opozicija osvojila samo pet guvernerskih mjesta.

"Imamo 17 guvernerskih mjesta, 54 posto glasova, 61 posto učešća, a zemlja je ojačala. Tražim da proslavite s radošću, muzikom, plesom, ali u miru i s poštovanjem prema protivnicima", kazao je Maduro.

Ankete su ranije predviđale da će opozicija osvojiti između 11 i 18 guvernerskih država uprkos prljavim trikovima vlade koji su uključivali razmještanje stotine glasačkih stanica iz područja u kojima je opozicija imala veliku podršku.

Međunarodna zajednica optužila je Madura za uništavanje demokratije preuzimanjem državnih institucija u svjetlu ekonomskog kolapsa koji je uzrokovan padom cijene nafte, što je glavni izvor prihoda.

Međunarodni monetarni fond objavio je prošle sedmice kako se ne vidi kraj patnji naroda Venecuele kojima nedostaje hrane i lijekova.