Svijet
0

Madrid želi novi sporazum EU-Kuba

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španija će u prvoj polovini 2010. godine, kada preuzme mjesto predsjedavajućeg EU, tražiti da EU zaključi novi bilateralni sporazum sa Kubom, koji će uključivati ljudska prava, najavio je španski ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos.

Moratinos je iznio namjere svoje zemlje nakon sastanka predstavnika EU sa Kubom, koju je predstavljao ministar inostranih poslova Bruno Rodrigez.

Španija prevodi napore u pravcu jačanja odnosa sa Kubom. Madrid želi da se okonča primjena dokumenta Zajednička pozicija ili stav o Kubi EU, koja je usvojena 1996. godine, a koja poziva na napredak u ljudskim pravima i demokratiji kao uslov za normalizaciju odnosa Kube sa evropskim blokom.

Španska vlada nada se da će inicirati novi okvir  bilateralne saradnje sa Kubom, kada bude predsjedavajući EU, rekao je Moratinos novinarima nakon sastanka u Briselu.

"Aktuelna Zajednička pozicija je jedina jednostrana pozicija EU, jer se samo od Havane očekuje da ostvari napredak, uključujući u oblasti ljudskih prava", podvukao je Moratinos.

Današnjem sastanku prisustvovao je i komesar za razvoj EU Karel de Guht kao i Frank Belfraž, švedski državni sekretar za spoljne poslove, koja je trenutno predsjedavajući EU.

Kubanski ministar Rodrigez složio se sa Moratinosom da se odnosi Kube i Evrope kreću u dobrom pravcu,  rekavši da je ubijeđen da  većina evropskih zemalja podržava poboljšanje odnosa.
Rodrigez je naglasio da je Zajednička pozicija EU "nesavladiva prepreka" koju treba ukloniti što je prije moguće.

EU suspendovala je odnose sa Kubom nakon velikog hapšenja disidenata u martu 2003. godine, ali  je 2008. nastavila humanitarnu pomoć.

Španska politika prema Kubi promijenila se 2005. godine nakon dolaska na vlast socijaliste premijera Hoze Luisa Zapatera. Njegov konzervativni prethodnik Hoze Marija Aznar usvojio je politiku izolacije Kube.

Španija i Kuba, nekadašnja španska kolonija, obnovile su veze 2007. godine.