Kontramjere
227

Madrid suspendovao predsjednika Katalonije i šefa katalonske policije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski premijer Mariano Rajoy saopćio je večeras odluku o suspendovanju civilne i izvršne vlasti Katalonije zbog samoproglašenja nezavisnosti.

"Španski narod doživio je tužan dan jer je demokratija uništena u Kataloniji. U ovo vrijeme moramo biti smireni i moramo vjerovati Španiji koja posjeduje alate da zaustavimo ovo na umjeren način kako bismo se vratili u normalno stanje", rekao je Rajoy koji je najavio i izbore u roku od šest mjeseci.

On je kazao kako Madrid ovo radi jer mora uspostaviti legalnost u Kataloniji, a ne da je ugasi. Normalnost počinje vraćanjem glasa građanima Katalonije, poručio je premijer Španije koji je naglasio da nije želio da do ovoga dođe.

"Odlučili smo suspendovati odluku katalonskog parlamenta o nezavisnosti, odlučili smo suspendovati predsjednika i potpredsjednika Katalonije, šefa policije i druge ljude iz katalonske vlade. Angažovat ćemo ljude u pokrajini da sprovedu zakon i zatvorit ćemo institucije Katalonije i predstavništva u Evropi", poručio je premijer Španije.

Podsjećamo, katalonski parlament proglasio je danas nezavinsost te pokrajine od Španije, a nakon nagovještaja da će Madrid aktivirati direktne ovlasti nad Barcelonom i time ugasiti autonomiju Katalonije.

Odluka o nezaviosnosti je podržana i ranijim rezultatom referenduma o nezavisnosti u kojem je više od 92 posto građana glasalo za otcjepljenje.