Svijet
18

Madrid se bori sa zagađenim zrakom, prepolovit će broj vozila na ulicama

Klix.ba
Gradsko vijeće Madrida moglo bi vrlo brzo donijeti odluku o drastičnom smanjenju broja motornih vozila na ulicama usljed sve većeg prisustva otrovnog gasa azot-dioksida u zraku.

Španska prijestolnica godinama se bori sa zagađenim zrakom, a nivoi nedozvoljenih čestica su u Madridu često visoko iznad dozvoljenih brojeva. Gradski zvaničnici su upravo zbog ovoga odlučili preduzeti drastične mjere kako bi zrak barem donekle očistio, a jedna od tih mjera podrazumijevala bi smanjenje gradskog motornog saobraćaja za gotovo polovinu.

Gradske vlasti pozivaju građane da, koliko je moguće, koriste javni gradski prevoz, da smanje parkiranje vozila u centru grada te će uvesti i mjere smanjenja maksimalne dozvoljene brzine u gradu.

Prošle godine je nivo azot-dioksida u novembru bio gotovo udvostručen, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija. Vijeće je danas objavilo kako je mjera saobraćanja vozila čije tablice završavaju parnim brojem parnim danima, a neparnim brojem neparnim danima, prekršena ovog vikenda, budući da je zbog praznika Svi sveti saobraćaj bio u totalnom kolapsu.

Ukoliko se stanje azot-dioksida ne popravi, Madrid će uvesti parno/neparno saobraćanje motornim vozilima u cijelom gradu. Zabrani ne podliježu jedino vozila hitnih službi.

Osim Madrida, sličan režim saobraćanja uveden je i u Parizu prošle godine, a osim ovoga, Pariz je zabranio učestvovanje u saobraćaju vozilima starijim od 19 godina u periodima od ponedjeljka do petka.

U martu ove godine, Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila kako je vanjska zagađenost zraka u posljednjih pet godina povećana za osam posto. Milijarde ljudi širom svijeta su izložene ovoj pošasti. Zagađen zrak preuzeo je primat najvećeg ubice na planeti, sa više od tri miliona žrtava svake godine. Ovi brojevi će se neminovno, iz godine u godinu povećavati. Najugroženiji su urbani centri, a pretpostavlja se kako će broj automobila u svijetu do 2050. godine porasti na dvije milijarde.