Svijet
8

Četiri velika svjetska grada zabranjuju dizel vozila do sredine sljedeće decenije

Klix.ba
Lideri Pariza, Mexico Cityja, Madrida i Atine kazali su kako će prestati koristiti sva vozila koja idu na dizel do sredine sljedeće decenije. Cilj je poboljšati kvalitet zraka.

Istakli su kako će davati poticaje za vozila na alternativna goriva i promovirati hodanje i biciklizam. Ovo obećanje dali su na godišnjem sastanku lidera gradova u Meksiku.

Korištenje dizela u transportu je povećano tokom posljednjih godina, zbog čega je zagađenost zraka dodatno porasla. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako tri miliona ljudi godišnje umre zbog posljedica zagađenosti zraka.

Dizel motori stvaraju problem na dva načina - proizvodnjom prašine i ostalih štetnih tvari koje se "lijepe" za pluća i stvaraju kardiovaskularne bolesti koje dovode do smrti, te azotnih oksida u površinskom sloju ozona, što se opet odražava na disajne puteve.

Na sastanku C40 lidera gradova, četiri gradonačelnika kazala su da će zabrana korištenja dizel automobila početi od 2025. godine. Pariz je već poduzeo ozbiljne korake da smanji utjecaj dizel automobila i kamiona. Sva vozila registrovana prije 1997. godine ne mogu ući u grad, a restrikcije će rasti do 2020. godine. Svakog mjeseca na jedan dan ulica Champs-Élysées bude zatvorena za saobraćaj, a desna strana rijeke Sene je sada namijenjena samo pješacima.

Barcelona je u ovome uspjela. Populariziranjem javnih bicikala smanjili su emisiju ugljendioksida za 9.000 tona što je jednako gasovima koje ispuste vozila koja pređu 33 miliona kilometara.