Smiriti situaciju
9

Madrid šalje veliki broj policijskih snaga u Kataloniju

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Značajan broj snaga sigurnosti bit će poslan u Kataloniju uoči sedmičnih parlamentarnih izbora kako bi se osiguralo da protesti koji su uzdrmali špansku regiju ne naruše izborni proces, rekao je u srijedu vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez.

Katalonski separatizam i višesedmični protesti koji su izbili u regionalnoj prijestolnici Barseloni nakon izricanja zatvorskih kazni devetorici katalonskih čelnika sredinom oktobra, ponovno su bačeni u centar pažnje.

Vlasti se spremaju za proteste protiv nezavisnosti uoči glasanja koji bi potencijalno mogli postati nasilni, rekli su izvori vlade i socijalističke stranke prošle sedmice.

  • Rasporedili smo značajan broj snaga državne sigurnosti kako bi osigurali mir u danu u kojem građani i njihov glas moraju biti u centru pažnje - rekao je Sanchez za javnu radioteleviziju RNE.

Glasnogovornik nacionalne policije u Barseloni rekao je da je policija raspoređena u Kataloniju kako bi se "pojačale snage sigurnosti u slučaju potencijalnih nemira, poput blokade biračkih mjesta".