Gušenje sloboda
4

Mađarska usvojila zakon kojim će Vlada imati veću kontrolu nad pozorištima

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađarski parlament usvojio je u srijedu zakon koji povećava kontrolu vlade nad pozorišnom scenom u zemlji, javlja 444.hu.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, a za njega je glasala većina koja stoji iza konzervativno-nacionalističkog premijera Viktora Orbana. "Za" je glasalo 115 zastupnika, dok su "protiv" bila 53 zastupnika.

Opozicioni zastupnici držali su tokom glasanja ispred lica crne pozorišne maske.

Zakonom je predviđena uspostava Nacionalnog kulturnog vijeća za vladino "centralizirano strateško upravljanje kulturnim sektorima" i povećava se njezina uloga u upravljanju lokalnim pozorištima i finansiranju.

Vlada je povukla taj potez nakon velikog poraza Orbanove stranke Fidesz na lokalnim izborima u oktobru. Fidesz je izgubio od opozicije u Budimpešti i deset ključnih gradova.

Zakon je usvojen unatoč peticiji protiv njega koju je potpisalo više od 50 hiljada ljudi.

Nekoliko hiljada ljudi je, zajedno s novim ljevičarskim gradonačelnikom Gergelyjem Karasconyjem, u ponedjeljak mirno šetalo Budimpeštom protestujući protiv tog zakona.

Kritičari upozoravaju da imenovanje direktora pozorišta i preuzimanje kontrole nad finansijama otvara vrata gušenju umjetničkih sloboda.