{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez"

F
19.11.2014. u 09:41
1
10
Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez"
1
Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez"
Foto: AFP
Mađarski parlament je usvojio u utorak novi niz indirektnih poreza koji se odnose na strane firme, ali i sve vidove svakodnevnog života, uz brojne specijalne poreze uvedene od 2010.
Izglasani su novi "porez na sapun" i proširenje "poreza na čips", dok je "superporez" na prihode koje mediji ostvaruju od reklama, doživljen kao napad na privatni kanal RTL Klub, kojem je stopa prešla s 40 na 50 posto.

Dan nakon novog protesta protiv vlade u Budimpešti, fiskalni paket je usvojen sa 128 glasova za prema 30 protiv, u parlamentu u kojem uvjerljivo dominira konzervativna stranka Fidesz populističkog premijera Viktora Orbana. Protiv su bili zastupnici stranke krajnje desnice Jobbik i ekolozi LMP. Opozicija nije učestvovala u glasanju.

Grupa RTL, podružnica njemačkog medijskog diva Bertelsmanna, jedina u Mađarskoj na koju se odnosi najviši "superporez" na medije prošlog mjeseca je uložila pritužbu Evropskoj komisiji, ocijenivši da je taj porez diskriminatoran i prijeti "medijskom pluralizmu".

Taj paket predviđa jednu drugu mjeru koja se odnosi na strane firme, a to je predujam za prehrambene analize od šest posto bruto-prometa za supermarkete čiji prihodi prelaze 300 milijardi forinti (blizu milijardu eura).

Porez je prozvan "porez Tesco" prema imenu britanskog maloprodajnog lanca Tesco.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: