|

Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez"

Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez"
1
F
FENA
19.11.2014. u 09:41
10
komentara
1

dijeljenja
Mađarska usvojila porez na sapun, čips i "superporez" Foto: AFP
Mađarski parlament je usvojio u utorak novi niz indirektnih poreza koji se odnose na strane firme, ali i sve vidove svakodnevnog života, uz brojne specijalne poreze uvedene od 2010.
Izglasani su novi "porez na sapun" i proširenje "poreza na čips", dok je "superporez" na prihode koje mediji ostvaruju od reklama, doživljen kao napad na privatni kanal RTL Klub, kojem je stopa prešla s 40 na 50 posto.

Dan nakon novog protesta protiv vlade u Budimpešti, fiskalni paket je usvojen sa 128 glasova za prema 30 protiv, u parlamentu u kojem uvjerljivo dominira konzervativna stranka Fidesz populističkog premijera Viktora Orbana. Protiv su bili zastupnici stranke krajnje desnice Jobbik i ekolozi LMP. Opozicija nije učestvovala u glasanju.

Grupa RTL, podružnica njemačkog medijskog diva Bertelsmanna, jedina u Mađarskoj na koju se odnosi najviši "superporez" na medije prošlog mjeseca je uložila pritužbu Evropskoj komisiji, ocijenivši da je taj porez diskriminatoran i prijeti "medijskom pluralizmu".

Taj paket predviđa jednu drugu mjeru koja se odnosi na strane firme, a to je predujam za prehrambene analize od šest posto bruto-prometa za supermarkete čiji prihodi prelaze 300 milijardi forinti (blizu milijardu eura).

Porez je prozvan "porez Tesco" prema imenu britanskog maloprodajnog lanca Tesco.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...