Neslaganja u alijansi
53

Mađarska protiv toga da Mark Rutte bude prvi čovjek NATO-a: Htio nas je baciti na koljena

B. R.
Mark Rutte, premijer Nizozemske (Foto: I. L./Klix.ba)
Mark Rutte, premijer Nizozemske (Foto: I. L./Klix.ba)
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je izjavio da je njegova država protiv toga da nizozemski premijer Mark Rutte bude sljedeći generalni sekretar NATO-a.

Nepristajanje Mađarske doprinosi neizvjesnosti u procesu imenovanja sljedećeg generalnog sekretara kao najviše funkcije u Zapadnoj vojnoj alijansi. Trećina od 31 članice podržava Ruttea, a među onima koji daju tu podršku su Sjedinjene Američke Države. Rutte je dugogodišnji kritičar vlasti u Budimpešti.

"Svakako da ne možemo podržati izbor osobe koja je ranije htjela da primora Mađarsku da padne na koljena", poručio je Szijjarto.

Mađarski šef diplomatije se oglasio nekoliko dana uoči susreta mađarskog premijera Viktora Orbana i sve izglednijeg kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Osim Washingtona, podršku Rutteu daju London, Pariz i Berlin. Za pojedine bi izbor nizozemskog premijera za generalnog sekretara NATO-a bio odličan izbor zbog toga što smatraju da bi odlično parirao Trumpu kao nekome ko je skeptičan prema NATO-u, ali ako ponovo bude izabran za američkog predsjednika.

Države u blizini ruske granice iz različitih razloga ostaju neuvjerene u ono što Rutte nudi. Naime, baltičke zemlje su nezadovoljne zbog toga što Nizozemska pod Rutteom nije bila posvećena vojnoj potrošnji dok je rumunski predsjednik Klaus Iohannis nezadovoljan zbog dugogodišnjeg nizozemskog nepristajanja da Rumunija postane dio Šengena, piše vanjskopolitički portal Politico.