Svijet
0

Mađarska pozdravila odluku o investiranju u Nabucco

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odluka Evropske komisije da investira 250 miliona eura u gasovodni projekt Nabucco predstavlja "nevjerojatan uspjeh", izjavio je u srijedu mađarski ministar za energetiku Csaba Molnar.

"Činjenica da je Bruxelles došao na ovu odluku samo 24 sata nakon konferencije u Budimpešti nevjerojatan je uspjeh za nju", rekao je Molnar novinarima u Budumpešti.

Na konferenciji održanoj u utorak u Budimpešti Evropljani su branili projekt gasovoda Nabucco, još u potrazi za finansijama, koji će omogućiti da se ograniči energetska zavisnost Staroga kontinenta od Rusije.

Gasovod, koji bi bio pušten u rad 2013., omogućit će dopremanje plina iz Kaspijskoga mora prema Evropi, zaobilazeći ruski teritorij.

"Odluka Bruxellesa je vrlo značajna, ona može pokrenuti projekt u praksi", dodao je Molnar, ocjenjujući ovu najavu uspjehom za Mađarsku.

Nešto ranije u srijedu Evropska komisija je predložila da se odobri 3,5 milijardi eura za budžet EU-a za energetske projekte ocijenjene strateškim, od kojih 250 miliona eura za gasovod Nabucco, koji se vraća u prvi plan nakon rusko-ukrajinske krize vezane za gas.