|

Mađarska počela izgradnju zida visokog četiri metra na granici sa Srbijom

Mađarska počela izgradnju zida visokog četiri metra na granici sa Srbijom
239
Klix.ba
13.7.2015. u 17:50
315
komentara
239

dijeljenja
Mađarska je počela gradnju zida na južnoj granici sa Srbijom kako bi spriječili nepredviđeni ulazak imigranata, objavila je danas vlada ove zemlje.
Foto: EPA Foto: EPA


Vojno osoblje počelo je radove na 150 metara prostora ovog jutra u predgrađu grada Morahalom gdje su buldožeri i druga teška mašinerija pripremali tlo za gradnju.

"Dnevno u prosjeku 1.000 ilegalnih imigranta pređe granicu s Mađarskom tako da je to postao veliki problem i njegova kontrola je bitan zadatak", rekli su ministri unutrašnjih poslova i odbrane Mađarske u zajedničkoj izjavi.

Glasnogovornik vlade ove zemlje Zoltan Kovač kazao je da je Mađarska posvećena izgradnji ograde, za koju kažu da je privremena mjera.

"Izgradnja se odvija u skladu sa izvornim namjerama i rasporedom", rekao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je ranije kako će ograda biti visoka četiri metra i da će biti izgrađena na 10 područja koja su najizloženija pritisku imigranta, uz granicu dugu 175 kilometara između Mađarske i Srbije.

Oko 80.000 imigranata i izbjeglica ušlo je u Mađarsku ove godine. Osamdeset posto njih je iz zemalja uništenih ratom poput Sirije, Iraka i Afganistana. Većina njih je tražila azil, ali brzo odlaze u druge zemlje Evropske unije poput Njemačke i Švedske.
Prijavi grešku


Komentari (315)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...