Nakon ostavke Novak
15

Mađarska imenovala novog predsjednika: Ko je Tamas Sulyok koji je tvrdio da ga politika ne interesuje

L. S.
Novoizabrani predsjednik Mađarske Tamas Sulyok (Foto: EPA-EFE)
Novoizabrani predsjednik Mađarske Tamas Sulyok (Foto: EPA-EFE)
Mađarska je imenovala Tamasa Sulyoka za novog predsjednika države, umjesto Katalin Novak koja je ovaj mjesec podnijela ostavku pod pritiskom javnosti.
Bivša predsjednica Mađarske Katalin Novak u vanrednom obraćanju naciji 10. februara saopštila je kako podnosi ostavku na mjesto predsjednice čemu je prethodio žestok pritisak javnosti i opozicije u Mađarskoj koji su tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog toga što je iskoristila funkciju te pomilovala osobu koja je ranije osuđena zbog saučesništva u pedofiliji u domu za nezbrinutu djecu.

Dakako, vladajuća mađarska stranka Fidesz predložila je Sulyoka, koji je predsjednik Ustavnog suda Mađarske od 2016. godine, kao svoju izabranu zamjenu za Novak. Danas je odluku formalno odobrio mađarski parlament, što je uglavnom formalnost, a Fidesz ima supervećinu.

Tamas Sulyok je sedmi predsjednik Republike od promjene režima.

Njegovu nominaciju je prošlog četvrtka objavio lider frakcije Fidesz Mate Kocsis nakon sastanka parlamentarnih grupa vladajućih stranaka u Balatonalmadiju.

"On je najpogodnija osoba za tu poziciju. Bilo je nekoliko kandidata, ali smo željeli najpogodnijeg", rekao je Kocsis obrazlažući odluku.

Kocsis je također rekao da je predsjednika Ustavnog suda na tu funkciju predložio niko drugi do sam Viktor Orban.

Novoizabrani predsjednik zamišljao da bude učitelj, školovao se za pravnika i sa 67 godina preuzeo predsjedničku funkciju

Tamas Sulyok dolazi iz advokatske porodice, njegov otac i dva brata su advokati. U intervjuu 2015. godine objavljenom u pravnom časopisu Jogi Forum, govoreći o svom odgoju, rekao je: "Moj otac je bio vjernik, vjerovao je da ono što je Bog dao, Bog ima pravo oduzeti. I danas imam koristi od ovog pozitivnog odgoja. Uvijek se trudim da u svim prilikama vidim dobro".

U istom intervjuu je spomenuo da je prvobitno htio biti učitelj, ali ga je otac odvratio.

"Želio sam da budem učitelj, ali moj tata je rekao da je to, iako je i dobra stvar, teško živjeti od toga. Pa sam razmislio o tome i izabrao pravo", priznao je tada Sulyok.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Segedinu 1980. godine. Profesionalnu karijeru započeo je kao sudski službenik u Čongradu. Nakon položenog pravosudnog ispita 1982. godine, prvo je radio kao pravni savjetnik, a potom i kao advokat nakon promjene režima. Između 1998. i 2002. godine bio je pravni zastupnik opštine Segedin pod mandatom gradonačelnika člana Fidesa, Laszloa Barthe.

Sulyok je bio počasni austrijski konzul između 2000. i 2014. godine. Od septembra 2005. godine predavao je ustavno pravo kao gostujući predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Segedinu.

Godine 2013. doktorirao je na temu ustavnog statusa advokata. U septembru 2014. godine izabran je za člana Ustavnog suda, a šest mjeseci kasnije postao je zamjenik predsjednika tog tijela, a 22. novembra 2016. godine Parlament ga bira za predsjednika Ustavnog suda.

"Nikada u životu nisam bio zainteresovan za politiku", rekao je lokalnim medijima 2021. godine novi predsjednik Mađarske.

Međutim, pažljiviji pogled na njegove aktivnosti kao sudije Ustavnog suda ne čini se kao da ga politika ne zanima te dok tvrdi da možda sama politika ne zanima, kada su u pitanju ispolitizirani slučajevi Ustavnog suda, on ih često vidi potpuno na isti način kao i Fidesz.