Sastanak ministara EU
1k

Mađarska i Hrvatska usamljene u podršci Dodikovom režimu, Njemačka najviše za sankcije

D. Be.
Šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske (Foto: EPA-EFE)
Šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske (Foto: EPA-EFE)
Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije samo su Mađarska i Hrvatska načelno bile protiv uvođenja sankcija lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, saznaje Klix.ba. Konačna odluka će pasti nakon što krajem marta bude usvojen godišnji okvir EU za sankcije.

Prema riječima dobro obavještejnog izvora portala Klix.ba iz Brisela - Slovenija, Slovačka i Grčka danas nisu iskazali protivljenje sankcijama, dok su se Njemačka i Nizozemska najviše zalagale za što hitnije sankcionisanje onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum te svojom politikom destabilizuju situaciju u zemlji.

Krajem marta treba biti usvojen okvir Evropske unije za sankcije koji se usvaja svake godine. Nakon usvajanja okvira sankcija EU, sankcije Dodiku će biti ponovo na dnevnom redu Vijeća EU. Prije glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.

Ukoliko sve članice Evropske unije ne postignu saglasnost za sankcije Dodiku, države će krenuti u taj process pojedinačno.

Prema saznanjima Klix.ba, na današnjem sastanku diplomate Austrije i Rumunije su bile veoma oštre po pitanju sankcionisanja zvaničnika režima u Republici Srpskoj.

Krajem marta treba biti usvojen okvir Evropske unije za sankcije koji se usvaja svake godine. Prije glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.

"U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti države od entiteta Republika Srpska bude implementirano, onda individualne restriktivne mjere trebaju biti razmotrene na osnovu ove odluke Vijeća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim osobama)", stojalo je u prijedlogu nacrta dokumenta Vijeću EU za vanjske poslove.

Podsjetit ćemo da je Evropski parlament prošle sedmice osudio secesionizam lidera Milorada Dodika i pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima.