{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarska: Desničari žele istupanje iz EU, zapalili i zastavu

S
14.1.2012. u 20:32
0
32
Mađarska: Desničari žele istupanje iz EU, zapalili i zastavu
0
Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas na demonstracijama protiv EU u Budimpešti, u organizaciji ultradesničarske mađarske stranke Jobik.
Demonstranti su pozvali na istupanje Mađarske iz evropskog bloka i pojačali pritisak na Vladu, koja pokušava da postigne dogovor o dobijanju sredstava od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, da bi ostala solventna.

Dva poslanika Jobika, druge najveće opozicione stranke u parlamentu, zapalili su zastavu EU tokom protesta ispred kancelarija Evropske komisije u Budimpešti.

"Ove sedmice, EU je objavila rat Mađarskoj na veoma grub i otvoren način", rekao je Čanad Segedi, član Jobika i Evropskog parlamenta, u obraćanju pred oko 2.000 ljudi.

Vlada premijera Viktora Orbana pokušava da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima što je prije moguće, poslije velikog pada vrijednosti forinte i rasta kamata na državne hartije od vrijednosti.

Orban pokušava da nametne amandmane na nedavno usvojene zakone o centralnoj banci i sudstvu, što zahtijeva EU, kako bi država dobila pomoć i nastavila da vraća dugove na početku godine tokom koje se očekuje ekonomska recesija.

Mnoge pristalice Jobika vjeruju da Vlada ne treba da popusti pod međunarodnim pritiskom.

"Od kada smo ušli u EU, nismo imali nikakve koristi od toga. Mađarska bi trebalo da krene svojim putem i sačuva nacionalni suverenitet", izjavio je učesnik demonstracija Atila Đalog (24).

Komentatori smatraju da će Mađarska morati da promijeni politički kurs ukoliko želi da Evropska komisija odobri nastavak razgovora o finansijskoj pomoći. Očekuje se da će Komisija sljedeće sedmice objaviti zaključke o spornim mađarskim zakonima, nakon što okonča njihovu pravnu analizu.

Ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je danas listu "Nepsabadsag" da će Vlada razmotriti primjedbe EU i učiniti sve što može da bi sporna pitanja bila riješena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: