Spreman program
0

Mađarska danas preuzima mjesto predsjedavajuće EU

SRNA
Mađarski premijer Victor Orban (Foto: AP)
Mađarski premijer Victor Orban (Foto: AP)
Mađarska 1. januara 2011. godine preuzima od Belgije šestomjesečni mandat predsjedavanja Evropskom unijom.

Španija, Belgija i Mađarska izradile su zajednički 18-mjesečni program predsjedavanja EU, koji je počeo u januaru ove godine, kada je na čelo evropskog bloka stupila Španija.

 To je prvi put da su se tri zemlje dogovorile o zajedničkom programu da bi došlo do ispunjenja planiranih ciljeva i da bi bio osiguran kontinuitet provođenja politika i poslije smjene jedne od zemalja zna čelu EU. 

Budimpešta je izrazila očekivanje da će 2011. godina biti ključna za proces integracije zemalja zapadnog Balkana u EU. 

Kao država članica koja preuzima predsjedavanje Unijom od Nove godine, Mađarska će nastaviti da insistira na proširenju Unije, a izraženo je uvjerenje da će to činiti i Poljska koja predsjedništvo preuzima u drugoj polovini 2011. godine. 

Prvu grupu prioriteta mađarskog predsjedavanja Unijom čine ekonomski rast i nova radna mjesta. 

U vrhu su i socijalna uključenost, rješavanje romskog pitanja, demografija, jačanje ekonomske saradnje država članica i debata o novom finansijskom okviru EU. 
Jačanje evropske kohezije drugi je prioritet mađarskog predsjedavanja.

U okviru tog prioriteta predviđen je i rad na reformi postojećih evropskih politika, među kojima važno mjesto zauzima poljoprivredna politika EU, kao i zajednička evropska energetska politika. 

Treći prioritet je približavanje Evrope građanima, jačanje saradnje u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i širenje "šengenskog prostora", dok četvrti prioritet čine proširenje i saradnja sa susjedstvom.

 U oblasti te saradnje, prije svega, misli se na "Istočno partnerstvo" koje je EU sklopila sa grupom od šest istočnih zemalja - Armenijom, Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.