{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarska 1. januara preuzima predsjedavanje EU

S
28.12.2010. u 14:01
0
0
Mađarska 1. januara preuzima predsjedavanje EU
0
Mađarska 1. januara preuzima predsjedavanje EU
Foto: AP
Mađarska 1. januara 2011. godine preuzima od Belgije šestomjesečni mandat predsjedavanjem EU.
Španija, Belgija i Mađarska izradile su zajednički 18-mjesečni program predsjedavanja EU, koji je počeo u januaru ove godine, kada je na čelo evropskog bloka stupila Španija.

To je prvi put da su tri zemlje dogovorile zajednički program kako ne bi došlo do neispunjenja zacrtanih ciljeva i kako bi bio osiguran kontinuitet sprovođenja politika i poslije smjene jedne od zemalja zna čelu EU.

Budimpešta je izrazila očekivanje da će 2011. godina biti ključna za proces integracije zemalja zapadnog Balkana u EU.

Kao država članica koja preuzima predsjedavanje EU od Nove godine, Mađarska će nastaviti da insistira na proširenju Unije, a izraženo je uvjerenje da će to činiti i Poljska koja predsjedništvo preuzima u drugoj polovini 2011. godine.

Prvu grupu prioriteta mađarskog predsjedavanja EU čine ekonomski rast i nova radna mjesta. U vrhu su i socijalna uključenost, rješavanje romskog pitanja, demografija, jačanje ekonomske saradnje država članica i debata o novom finansijskom okviru EU.

Jačanje evropske kohezije drugi je prioritet mađarskog predsjedavanja. U okviru tog prioriteta predviđen je i rad na reformi postojećih evropskih politika, među kojima važno mjesto zauzima poljoprivredna politika EU, kao i zajednička evropska energetska politika.

Treći prioritet je približavanje Evrope građanima, jačanje saradnje u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i širenje "šengenskog prostora", dok četvrti prioritet čine proširenje i saradnja sa susjedstvom.

U oblasti te saradnje, prije svega misli se na "Istočno partnerstvo" koje je EU sklopila sa grupom od šest istočnih zemalja - Armenijom, Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: