Svijet
0

Mađarska bi mogla ostati bez pomoći EU zbog novog ustava

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija je upozorila da bi razgovori sa Mađarskom o hitnoj novčanoj pomoći mogli biti zamrznuti te da se zemlja suočava sa potencijalnim pravnim akcijama ukoliko se pokaže da novi kontroverzni ustav krši evropske ugovore.

Novi ustav, koji je stupio na snagu 1. januara, uključuje zakone koji narušavaju nezavisnost centralne banke, pravosuđa i medija, i učvrstio je položaj premijera Viktora Orbana i vladajuće stranke Fides.

Portparol Evropske komisije rekao je da će pravni stručnjaci procjenu Ustava, najvjerojatnije, imati do kraja nedjelje.

Mađarska je u novembru zatražila 20 milijardi evra pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kao mjeru predstrožnosti u slučaju budućih mogućih finansijskih poteškoća. 

Neformalni razgovori između Budimpešte, MMF i Komisije propali su u decembru kada je Mađarska obznanila da mijenja zakonodavstvo i narušava nezavisnost centralne banke. 

Novi krug razgovora između Komsije, MMF-a i Budimpešte zakazan je za 11. januar u Washingtonu te od 16. do 19. januara u Budimpešti. 

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Budimpešti jer smatraju da su zakoni autoritativni. I predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso upozorio je Orbana da ne ugrožava nezavisnost banke i ne narušava nezavisnost medija.