Vladajuća stranka
19

Mađari ponovo otežu s odlukom o prihvatanju Švedske i Finske u NATO: Zaslužujemo više poštovanja

V. K.
Viktor Orban tokom izlaganja u parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban tokom izlaganja u parlamentu (Foto: EPA-EFE)
Vladajuća mađarska partija Fidesz kojom predsjedava Viktor Orban naglasila je kako će podržati članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali da se prije toga moraju riješiti određeni sporovi.

Iako se očekivalo da će na prvom proljetnom zasjedanju Parlament Mađarske donijeti odluku o članstvu ovih zemalja, to se nije desilo. Umjesto odluke, stranke u parlamentu održale su samo raspravu dok će, sudeći po izjavama, Finska i Švedska na konačnu odluku još sačekati.

Iako su iz partije premijera države Viktora Orbana poručili kako podržavaju članstvo, naglasili su kako se prije toga mora organizovati posjeta ovim državama kako bi se razgovaralo o određenim sporovima.

"Naša zemlja je bezbroj puta vrijeđana i lažno optužena. Mađarska zaslužuje više poštovanja. Dat ćemo podršku ulasku Finske i Švedske u NATO, ali tome mora prethoditi rješavanje sporova i upravo u tu svrhu će parlamentarna delegacija posjetiti dvije države naredne sedmice", saopćili su iz Fidesza.

Tokom rasprave u parlamentu, oglasili su se i predstavnici desničarske stranke Mi Hazank (Pokret za domovinu).

"Mi smo jedina stranka koja je za to da Mađarska stavi veto na proširenje NATO-a. Proširenje bi se protumačilo kao provokacija, novi korak ka svjetskom ratu dok je neutralna zona u međunarodnom interesu. Mir u Evropi i ravnoteža su osigurani samo ako Rusija i NATO nemaju zajedničku granicu", poručili su iz ove stranke.