Lider Francuske
0

Macron: Rasizam i homofobija neće se tolerisati na nogometnim utakmicama

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uoči pobjede američkih nogometašica na Svjetskom prvenstvu u ženskom nogometu, koje se održalo u nedjelju u Lyonu, francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro se suprotstavio govoru mržnje povodom ovog događaja.

Predsjednik je istakao da rasizam i homofobija neće biti tolerisani na nogometnim utakmicama te je pozvao da se prekidaju mečevi u takvim slučajevima.

"Ne možemo se naviknuti na homofobiju i rasizam pod izgovorom da smo na nogometnom stadionu. Nema sporta čiji su DNK, čiji su korjeni i mentalitet govor mržnje", rekao je Macron, javlja agencija France-Presse.

Homofobija i rasizam su dugogodišnji problemi u evropskim nogometnim ligama. Nogometaš francuskog tima Amiens SC Prince Gouano u aprilu ove godine bio je meta rasističkih uvreda navijača protivničke ekipe Dijona FCO. Tamnoputi nogometaš zaustavio je igru kako bi se suprotstavio navijačima nakon što je čuo ono što je zvučalo kao glasanje majmuna.

Tamnoputi igrači žrtve su rasizma još od sedamdesetih godina kada su navijači na njih bacali kore banana. Tako se nastavilo i u godinama poslije.

"Borimo se protiv homofobije i rasizma u društvu. Trebamo li to prihvatiti na stadionima? Naravno da ne", naglasio je Macron.

Macron se pridružio predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu u strožijoj borbi protiv rasizma na utakmicama. U aprilu je Infantino izjavio da bi u najtežim slučajevima rasnog zlostavljanja sudije suspendovale i na kraju okončale igru.