Posjeta u Parizu
36

Macron obišao policajce i pružio im podršku nakon višednevnih nereda: Uz vas sam

V. K.
Macron tokom posjete policajcima u Parizu (Foto: Twitter)
Macron tokom posjete policajcima u Parizu (Foto: Twitter)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron obišao je policiju u Parizu nakon nekoliko noći koje su obilježili neredi kako u glavnom gradu Francuske tako i u ostatku države.

Kako pišu francuski mediji, Macronova posjeta bila je nenajavljena, a prvi čovjek države u ponedjeljak uvečer je otišao u policijsku stanicu te se pozdravio sa prisutnim policajcima.

Pored Macrona u posjeti je bio i ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin koji je također obišao specijalne interventne jedinice.

"Macron je razgovarao sa predstavnicima policijskih snaga, žandarmerije, istraživačko-interventne brigade i vatrogascima. Želio je biti uz njih i zahvaliti se na mobilizaciji proteklih dana", saopćeno je iz Macronove pratnje.

Nešto ranije predsjednik Francuske se oglasio i na Twitteru te se zahvalio policajcima na predanom radu.

"Hvala vam na izuzetnoj mobilizaciji. Znam koliko je ovo bilo teško za vas i vaše porodice. Imate moju podršku", napisao je Macron.

Posjeta policajcima ujedno je predstavljala i prvo pojavljivanje Emmanuela Macrona u javnosti nakon što su prošle sedmice započeli veliki protesti širom države povodom ubistva 17-godišnjeg Nahela. U neredima su zapaljeni brojni objekti, a uhapšeno je nekoliko stotina demonstranata.