Izbjegli smo najgore
102

Macron obećao obnovu katedrale Notre Dame

Piše: E. M.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras je medijima kazao kako će čuvena pariska katedrala Notre Dame biti obnovljena zajedničkim snagama i donacijama.

Macron je ranije otkazao svoje obraćanje javnosti povodom požara koji je večeras zahvatio katedralu Notre Dame, remek djelo gotičke arhitekture u Parizu, ali je preko Twittera izjavio kako je tužan dok gleda kako gori dio njih.

Novinska agencija AFP večeras je prenijela riječi Macrona tokom obraćanja medijima na mjestu događaja ispred katedrale gdje je kazao da će ona biti obnovljena. U obraćanju je dodao da je ono najgore, potpuno urušavanje katedrale, izbjegnuto.

"Govorim vam večeras, svi ćemo zajedno obnoviti ovu katedralu. Ovo je vjerovatno dio Francuske sudbine i mi ćemo to uraditi u narednim godinama. Od sutra ćemo pokrenuti i međunarodni proces donacija tako da ćemo i na taj način pomjeriti naše granice", kazao je Macron.

Prema posljednjim informacijama, najgori scenario, potpunog urušavanja katedrale je izbjegnut, a vatrogasne ekipe se još uvijek bore s vatrom koja je stavljena pod kontrolu.