Postavio uslove
28

Macron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu

G. M.
Emmanuel Macron i Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je danas da Francuska ne isključuje mogućnost da će poslati borbene avione Ukrajini, ali je iznio pojedine uslove pod kojima se taj korak može desiti.

Francuska je dosad slala Kijevu protivzračne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je da će poslati specijalna vojna nadzorna i borbena vozila, ali nije slala tenkove i teško naoružanje, navodi AP, prenosi Tanjug.

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu, gdje se susreo sa holandskim premijerom Markom Rutteom, da li Francuska razmatra slanje aviona, Macron je odgovorio da "ništa nije isključeno", ukoliko se stvore određeni uslovi.

Uslovi su da ta oprema neće dovesti do eskalacije tenzije ili da će se koristiti na ruskom tlu, a podrazumijeva se i da slanje ne ugrozi kapacitete francuske vojske, istakao je Macron.

On je također naglasio da Ukrajina mora uputiti zvaničan zahtjev. Holandski premijer Mark Rutte rekao je da Ukrajina nije zvanično zatražila holandske avione F16. Rute je pozdravio nedavne najave Njemačke i SAD-a da će slati svoje tenkove Kijevu.

"Što se Holandije tiče, gledat ćemo da uradimo ono što možemo. Ne posjedujemo tenkove 'Leopard', iznajmljujemo ih", rekao je Rutte.