Pružaju podršku
0

Macron: Lideri G7 će pomoći rješavanju problema požara u Amazonu

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Navodno se međunarodni čelnici koji se okupljaju na samitu G7 bliže sporazumu koji će pomoći u borbi protiv požara u Amazonskoj prašumi, piše BBC News.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju da je ugovor o pružanju tehničke i finansijske pomoći vrlo blizu i da će lideri gotovo sigurno pomoći rješavanje problema požara u Amazonu.

Čelnici SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Kanade nastavljaju sastanak danas u primorskom gradu Biarritz. Ovaj sastanak dolazi usred međunarodne napetosti zbog rekordno razornih požara u Brazilu.

Kritičari su optužili brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazona zato što je navodno imao antiekološku retoriku i manjak aktivnosti kada je u pitanju kažnjavanje onih koji krče šume.

Jačina požara i, kako mnogi tvrde, izostanak konkretne reakcije njegove vlade potaknuli su globalni nemir i proteste.

Predsjednik Macron je prošle sedmice požare opisao kao međunarodnu krizu i pozvao je da oni budu prioritetni na samitu G7 ovog vikenda.

U nedjelju je rekao da su se svi lideri "dogovorili da pomognu onim zemljama koje su požari pogodili što je brže moguće".

"Naši timovi ostvaruju kontakt sa svim zemljama tako da možemo završiti neke vrlo konkretne obaveze koje uključuju tehnička i finansijska sredstva", dodao je on.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je da će Velika Britanija osigurati 12 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume.