Mjesto za sve
24

Macron iznio ideje u "Evropskoj renesansi": Nacionalizam ne nudi ništa

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron gorljivo je branio novu Evropu u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u svih 28 članica EU-a, u kojoj je iznio ideje za "Evropsku renesansu" uoči evropskih izbora u maju.

Nazivajući izbore odlučujućima i upozoravajući da je Evropa ugrožena, njegove riječi namijenjene su 'buđenju' Unije kojoj po njemu trebaju fundamentalne reforme, prenosi Al Jazeera.

Kolumna je izašla u vrijeme pojačanih napetosti na Zapadu koji je uzdrmala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" te izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Cilj prijedloga, iznesenih u listovima poput The Guardiana u Britaniji i Die Welta u Njemačkoj, zaštita je i odbrana evropskih građana, uz novi poticaj Uniji u smislu globalne konkurentnosti.

"Evropski će izbori za nekoliko sedmica odrediti budućnost našeg kontinenta. Evropa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija niti je ikada bila ugroženija kao danas", napisao je Macron.

"Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekt koji odbija", istaknuo je.

Macron predlaže osnivanje evropske agencije za zaštitu demokratije čiji bi stručnjaci sprečavali manipulacije i finansiranje evropskih stranaka iz inozemstva.

Također predlaže oživljavanje Schengenskog prostora, osnivanje zajedničke granične policije i evropskog ureda za azil.

Nastojeći uvjeriti Evropljane da ne glasaju za nacionaliste, francuski predsjednik poziva europske države i institucije da krajem godine dođu na "Konferenciju o Evropi".

Cilj joj je predložiti reforme Unije bez zabranjenih tema, uključujući obnovu postojećih ugovora.

"U toj Evropi, ljudi bi istinski uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, u toj bi Evropi i Britanija našla svoje mjesto", napisao je Macron.