Zajednička sigurnost
58

Macron: Evropa treba prestati biti naivna i izgraditi vlastite vojne kapacitete

SRNA
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Evropa treba da prestane biti naivna kada je riječ o odbrani svojih interesa i izgraditi vlastite vojne kapacitete, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je Grčka sklopila sporazum o kupovini francuskih fregata za oko tri milijarde eura.

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD-om, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog mjeseca nakon trilateralnog nuklearog pakta zbog kojeg je Francuska ostala bez unosnog ugovora o isporuci podmornica Australiji.

"Evropljani moraju prestati biti naivni. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagujemo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Bez eskalacije stvari, ali da se zaštitimo", izjavio je Macron na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Francuski predsjednik je napomenuo da ovo "nije alternativa savezu sa SAD-om" niti zamjena, već "preuzimanje odgovornosti za evropski stub u NATO-u i izvlačenje zaključka da Evropa ima zadatak da sama brine o svojoj zaštiti".

Prema današnjem sporazumu, Atina je pristala da kupi tri fregate sa opcijom kupovine i četvrte za oko tri milijarde eura, rekao je Reutersu izvor iz Vlade Grčke.