Osjetljivo pitanje
34

Macron će predstaviti zakon o "kraju života" kojim će se legalizovati eutanazija

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska bi uskoro mogla legalizirati eutanaziju za neizlječivo bolesne nakon što je Emmanuel Macron pozvao na donošenje zakona o "francuskom modelu za kraj života" u roku od nekoliko mjeseci.

Francuski predsjednik obećao je u ponedjeljak da će podnijeti nacrt zakona o pravu na smrt do "kraja ljeta", dan nakon što je grupa građana pozvala na promjenu zakona.

Macron je rekao da će se nacrt zakona temeljiti na radu grupe od 184 nasumično odabranih francuskih državljana koji su o tom pitanju raspravljali od decembra.

U zaključcima koji su ovog vikenda predani francuskom predsjedniku, oko 76 posto građanskog vijeća reklo je da podržavaju da se pacijentima omogući pravo na neki oblik pomoći nakon smrti.

Građansko vijeće provelo je tri mjeseca baveći se škakljivim etičkim pitanjem usred sve češćih poziva da se dopusti medicinski potpomognuta smrt neizlječivo bolesnih pacijenata.

Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Španija dopuštaju aktivnu eutanaziju, gdje ljekar daje smrtonosnu dozu lijeka na zahtjev pacijenta kako bi ublažio patnju. Potpomognuto samoubistvo, u kojem ljekar daje lijek, ali kojim pacijent upravlja, legalno je u Austriji, Švicarskoj i Italiji.

U Francuskoj nijedna praksa nije legalna, zbog čega su deseci Francuza otputovali u Švicarsku kako bi okončali svoje živote.

Macron je u ponedjeljak rekao da želi uspostaviti proces eutanazije o kojem će se dogovoriti francuski parlament, ali u određenim granicama.

Rekao je da bi sve promjene morale "garantovati izražavanje slobodne i prosvijećene želje" da se umre. Medicinski potpomognuta smrt može biti dopuštena samo kada je pacijent pati od neizlječivog "psihološkog i fizičkog" stanja, dodao je.

Macron je isključio mogućnost proširenja potpomognute smrti na djecu i obećao više sredstava za palijativnu skrb kako bi je mogli dobiti svi Francuzi kojima je potrebna.

Prema sadašnjem zakonodavstvu poznatom kao Claeys-Léonettijev zakon, ljekari su ovlašteni intervenirati na kraju života da duboko uspavaju neizlječivo bolesne pacijente sve dok njihova smrt ne nastupi prirodno. Takvi pacijenti također imaju pravo odbiti tretmane za održavanje života i mogu unaprijed izraziti svoju želju prije nego što im zatreba njega na kraju života.

Promjena je potaknuta smrću Jean-Luca Godarda, legendarnog francusko-švicarskog filmskog režisera koji je u septembru prošle godine odlučio umrijeti potpomognutim samoubistvom u Švicarskoj u dobi od 92 godine.

Sedam dana nakon Godardove smrti, francusko nacionalno etičko povjerenstvo otvorilo je novi put za zakonske promjene rekavši da je "pod strogim uslovima" aktivna pomoć pri umiranju etički moguća.

Nacionalno vijeće ljekara zemlje, "l'Ordre des médecins", izjavilo je da se protivi uključivanju ljekara u pomaganje ljudima da se ubiju.

U anketi objavljenoj prošle nedjelje u Le Journal du Dimanche, 70 posto Francuza reklo je da je za potpomognuto samoubistvo, ali samo 36 posto da bi se lično odlučili za eutanaziju ako imaju bolno i neizlječivo stanje.