Uputio poruku Zapadu
22

Lula da Silva okupio lidere Južne Amerike pa stao u odbranu Venecuele

V. K.
Lula da Silva (desno) razgovarao sa liderima zemalja Južne Amerike (Foto: EPA-EFE)
Lula da Silva (desno) razgovarao sa liderima zemalja Južne Amerike (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Brazila Lula da Silva organizovao je sastanak lidera zemalja Južne Amerike te je pozvao na jedinstvo ovih zemalja u odnosima prema Zapadu, ali i ostatku svijeta.

Nakon sastanka sa južnoameričkim predsjednicima, Lula se na konferenciji za medije posebno osvrnuo na ulogu i položaj Venecuele te njenog predsjednika Nicolasa Madura čije djelovanje na Zapadu definiraju kao diktatorsko.

"Maduro je dio ovog našeg kontinenta. Njegovo učešće na ovom sastanku vrijedno je poštovanja. Niko nije dužan ni sa kim da se dogovara. Tako mi to radimo. Ovdje nije sazvan sastanak Lulinih prijatelja. Sazvan je sastanak predsjednika kako bi se napravilo zajednička institucija sa ostalim južnoameričkim zemljama", poručio je lula.

Naglasio je kako želi da svijet poštuje Brazil, Venecuelu i ostale države Južne Amerike.

"Uvijek sam branio ideju da je svaka zemlja suverena da odlučuje o političkom modelu i o unutrašnjim stvarima. Isti zahtjev koji svijet postavlja prema Venecueli ne postavlja se prema Saudijskoj Arabiji. To je vrlo čudno. Želim da se Venecuela poštuje. Želim to i za Brazil", rekao je predsjednik Brazila.

Tokom sastanka, Lula se osvrnuo na odnose među zemljama Južne Amerike te je rekao kako su dozvolili da ih podijele.

"Dozvolili smo ideologiji da nas podijeli i prekine naše napore za integraciju. Napustili smo naše kanale dijaloga i naše mehanizme saradnje i svi smo zbog toga na gubitku", ističe Lula.