Kriza na istoku Evrope
93

Lukašenko zaprijetio Ukrajini: Ako se budete ponašali neprijateljski, stat ćemo uz Rusiju

V. K.
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za ruske medije govorio je o trenutnoj krizi u istočnoj Evropi, a naročito o odnosima Ukrajine s Bjelorusijom i Rusijom.

Između ostalog, Lukašenko je izjavio kako Bjelorusija nikada neće biti na strani nacionalističke opijenosti koja danas dominira prostorom Ukrajine.

"Učinit ću sve da Ukrajina ostane naša. Ona je naša zemlja, naši ljudi su tamo. To nisu emocije, to je moje čvrsto uvjerenje", rekao je Lukašenko.

Također, bjeloruski lider se osvrnuo i na vojne aktivnosti u Ukrajini i oko nje te je naglasio kako je bjeloruski stav jasan.

"Ako se Rusija suoči s agresijom Ukrajine, mi ćemo se još bliže povezati s Rusijom u ekonomskom, pravnom i političkom smislu. To je osnovna poruka", poručio je predsjednik Bjelorusije.

S druge strane, nakon Lukašenkovog intervjua oglasio se i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, koji se osvrnuo na izjave bjeloruskog lidera o tome kako namjerava posjetiti Krim, čime bi na neki način potvrdio rusku vladavinu ovim područjem.

"Procijenit ćemo njegove akcije. Ako Bjelorusija zaista prizna ilegalnu rusku okupaciju Krima, to će zadati nepopravljiv udarac ukrajinsko-bjeloruskim odnosima. Krim nije pitanje u kojem Kijev može sebi dopustiti suzdržanost i djelovat ćemo u potpunosti s našim ovlastima", rekao je Kuleba.