Bjelorusija
0

Lukašenko osvojio 72,3 posto glasova

SRNA
Aleksandar Lukašenko (Foto: AP)
Aleksandar Lukašenko (Foto: AP)
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi na današnjim predsjedničkim izborima sa 72,3 posto glasova, dok je njegov najbliži rival Andrej Saninkov osvojio 6,33 posto, rezultati su anketa provedenih na biralištima, javlja RIA Novosti.

Istraživanje je provedeno u 13.00 sati po lokalnom vremenu na 100 biračkih mjesta, a anketirano je 4.431 birač, rekao je Sergej Musijenko, šef analitičkog centra ECOOM.

Lukašenko je na vlasti od 1994. godine i ukoliko pobijedi danas osvojiće četvrti mandat. Za pobjedu je potrebno da osvoji više od 50 posto glasova birača, kojih, prema Centralnoj izbornoj komisiji, ima skoro 7,1 milion.

Za razliku od 2006. godine bjeloruska opozicija nije uspjela da se dogovori o jednom kandidatu za predsjedničke izbore, tako da Lukašenko ima devet protivkandidata.

Predsjednički kandidat Vladimir Nekljajev, poznati pjesnik i autor mnogih popularnih pjesama, između 2001. i 2005. godine živio je u Poljskoj i Finskoj, ali se nedavno pojavio na čelu socijalnog pokreta Govori istinu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Nekljajev se nalazi na drugom mjestu nakon Lukašenka, iako dosta daleko u procentualnom smislu. Ananlitičari kažu da se Nekljajev u organizaciji oslanja na finansije iz Moskve, ali da nije jasno da li novac potiče iz Kremlja ili nekog drugog izvora u Moskvi.

Kandidat Andrej Sanikov, bivši zamjenik ministra inostranih poslova, u znak protesta zbog ustavnog referenduma napustio je to mjesto 1996. godine i prešao u opoziciju Lukašenku.
On je na čelu najpopularnijeg bjeloruskog opozicionoh sajta Čarter 97 i pokreta Evropska Bjelorusija. Svoju kampanju zasniva na članstvu zemlje u EU i poboljšanju veza sa Rusijom. Tvrdi da je finansirao izbornu kampanju tako što je prodao stan u Minsku.

Lukašenkov protivkandidat Grigorij Kostusev je zamjenik šefa najjače nacionalističke partije Bjeloruski nacionalni front. On se tokom kampanje zalagao da će obnoviti granicu sa Rusijom, koja je simbolično "uklonjena" 1995. godine radi povezivanja dvije zemlje i da će odbaciti ruski jezik kao državni jezik. 

U svojim javnim nastupima kritikovao je ne samo Lukašenka, već i Sanikova i Nekljajeva zbog njihovih veza sa Rusijom.

Prodsjednički kandidat Jaroslav Romančuk je zamjenik lidera liberalne Ujedinjene građanske partije. Bio je poznat kao ekonomski analitičar i podržava tržišni model ekonomije.

Kandidat Nikolaj Statkevič, penzionisani pukovnik, na čelu je bjeloruske Socijaldemokratske partije od sredine 1990-tih. On je krajem 90-tih predvodio najveće ulične proteste u zemlji. 

Predsjednički kandidat Vitaliji Rimaševski, jedan je od vođa bjeloruskih demohrišćana, aktivno je učestvovao u uličnim protestima opozicije posljednjih godina.