Misteriozno obrazloženje
0

Lukašenko osporava Putinovu verziju događaja: "Napadači iz Moskve su išli prema nama"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doveo je u pitanje riječi šefa Kremlja Vladimira Putina da su počinitelji terorističkog napada u koncertnoj dvorani u Krasnogorsku, predgrađu Moskve, pobjegli u Ukrajinu. Prema njegovim riječima, išli su prema Bjelorusiji.

Lukašenko je izjavio da su navodni napadači krenuli prema Ukrajini tek nakon što su pokušali doći do Bjelorusije.

Ukrajinci i zapadni komentatori ranije su istakli da je, za razliku od rusko-ukrajinske granice, koja je postrojena vojnicima, obližnja granica s Bjelorusijom nečuvana. Bjeloruski čelnik je to potvrdio. Prema njegovim riječima, osumnjičeni ipak nisu ušli u zemlju.

"Nikako nisu mogli ući u Bjelorusiju. Shvatili su. Pa su se okrenuli i krenuli prema ukrajinsko-ruskoj granici", rekao je Lukašenko. Prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), ističući da osumnjičeni nisu mogli ući u zemlju, on pokušava izbjeći pitanja o tome zašto su potražili utočište u Bjelorusiji i sugerisati da su bjeloruske sigurnosne vlasti imale važnu ulogu u njihovom pritvoru.

Putin je u ponedjeljak kazao da su teroristički napad u blizini Moskve počinili radikalni islamisti, ali želi znati tko ga je organizirao.

Putin je ponovno nagovijestio povezanost s Ukrajinom.

"Napad bi mogao biti karika u lancu pokušaja onih koji se protiv Rusije bore od 2014. u rukama kijevskog režima", ustvrdio je šef Kremlja, prenosi ruska agencija TASS, na sastanku posvećenom istrazi masakra na koncertu.

Putin je nešto ranije nagovijestio povezanost s Ukrajinom, protiv koje Rusija ratuje , u ranijem televizijskom obraćanju naciji.