Podijelio detalje
64

Lukašenko o ulozi Bjelorusije u hapšenju terorista u Moskvi: Putin i ja nismo spavali 24 sata

L. S.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je rasvijetlio ulogu Bjelorusije u hapšenju terorista u Moskvi.

Lukašenko je danas podijelio detalje svoje komunikacije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i interakcije specijalnih službi dvije zemlje tokom potrage za ljudima koji su napali koncertnu dvoranu u Moskvi.

"Tamo šaljemo policiju, interventnu policiju, a po potrebi se pojačava vojnim osobljem. Svi su naoružani. Važno je poštovati takav sigurnosni algoritam. Jednako je važno imati nadzorne kamere na objektima. Video nadzor je pomogao u pronalaženju i identifikaciji automobila sa teroristima u blizini Crocus City Hall-a", istaknuo je bjeloruski lider upitan o tome da li Bjelorusija trebala da preduzme dodatne mjere sigurnosti nakon tragedije u Moskovskoj oblasti.

Nakon tragedije, pojedini mediji nisu isključili mogućnost da su teroristi planirali da pobjegnu u Bjelorusiju preko Brjanske oblasti. Lukašenko je odbacio ove pretpostavke.

"Nisu mogli da uđu u Bjelorusiju. Njihovi rukovodioci (imamo sumnje u neke od njih, nazvaću Putina i podeliti svoje sumnje) znali su da bi bilo jako loše pokušati da uđu u Bjelorusiju jer je Belorusija odmah pojačala mjere sigurnosti. Već u prvim minutima dobio sam izvještaj od šefa KGB-a. Doveli smo naše jedinice u borbenu pripravnost, uključujući i snage Ministarstva unutrašnjih poslova. Kontrolni punktovi su postavljeni na putevima, uključujući i puteve koji povezuju Bjelorusiju sa Rusijom; raspoređene su snage KGB-a, Državnog graničnog komiteta i nekih vojnih jedinica. Zato nije bilo šanse da uđu u Bjelorusiju. Oni su to shvatili. Pa su skrenuli i krenuli ka granici Ukrajine i Rusije", tvrdi Lukašenko.

Naglasio je efikasnu i koherentnu interakciju između Bjelorusije i Rusije nakon terorističkog napada.

Lukašenko je objasnio da su odmah nakon napada specijalne službe dvije zemlje postupile po utvrđenom algoritmu, kako su ga odredili predsjednici Bjelorusije i Rusije.

"Bortnikov i Tertel su stupili u kontakt, uskočili su u akciju, javili su nam. Od tog trenutka, stvari koje su se ticale nas, predsjednika Rusije i predsjednika Bjelorusije, pokrenute su nekoliko puta tokom naše komunikacije", rekao je Lukašenko.

Čim su lideri država dobili informaciju od obavještajnih službi da se automobil sa teroristima kreće u pravcu Brjanska, dogovoreno je da Bjelorusija zatvori svoj dio puta koji bi mogli koristiti teroristi, a ruska strana bi isto uradila na svojoj dionici.

"Razmijenili smo telefonske pozive. Pitao sam ga: 'Treba li ti još nešto?' - Ne. Sve je uredu.' Pitao me je: 'Možete li mi pomoći da ga zapečatim?'. 'Apsolutno. Radimo sve.' To je bio dijalog koji smo vodili", podijelio je Lukašenko.

"Zašto sam ovo rekao? Zato što je ova samoprognana opozicija (njihova i naša) počela da zamjera Putinu: 'Zašto se ne obraća naciji?' Zapravo, Putin i ja nismo spavali 24 sata! Šta bi oni znali o ovome? Stalno smo bili u kontaktu. Kada je došlo vrijeme da se obrati naciji, on je to uradio", rekao je Lukašenko.