Zadržat će isti kurs
64

Lukašenko: Nećemo dozvoliti nikome da puca u leđa Rusima, zato smo rasporedili vojsku

V. K.
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko održao je govor povodom proslave Dana nezavisnosti ove države te se između ostalog osvrnuo i na rat u Ukrajini za koji je naglasio kako predstavlja borbu dva bratska naroda.

On je pojasnio kako je Bjelorusija jedina država koja podržava Rusiju u ovom ratu i da joj to zamjeraju brojni zapadni lideri.

"Zamjera nam se što podržavamo Rusiju u njenoj borbi. Podržavali smo i podržavat ćemo Rusiju. Zahtjevi Zapada su smiješni i tužni. Naša bjeloruska tragedija je samo u tome što su u sukobu dva bratska naroda - Rusi i Ukrajinci. Ipak, mi uvijek kažemo da je istina jača, a ona je na strani bratske Rusije", rekao je Lukašenko.

Također, on je poručio kako će Bjelorusija nastaviti graditi uniju s Rusijom.

"Oni koji nam zamjeraju naše stavove ne znaju da imamo najbliži savez s Ruskom Federacijom s kojom gradimo jedinstvenu, moćnu i nezavisnu državu unije u kojoj su dva nezavisna naroda u savezu. Pa zar niste znali da je u našem savezu stvorena jedinstvena grupacija oružanih snaga? Svi ste to znali. Pa šta nam onda zamjerate? Bili smo i bit ćemo zajedno s Rusijom", poručio je Lukašenko.

Na kraju svog govora, predsjednik Bjelorusije osvrnuo se i na aktivnosti zapadnih zemalja u Ukrajini.

"Od prvog dana sam rekao, nećemo dozvoliti nikome da puca u leđa Rusima. Mi smo rasporedili snage duž južne granice kako bismo spriječili napad na Ruse koji bi mogle izvršiti NATO trupe. Oni nam to ne mogu oprostiti", zaključio je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.