Simboličan dar
7

Lukašenko na poklon dobio repliku nuklearne bombe pa razočarano konstatovao: Ovo je stara verzija

V. K.
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko održao je sastanak sa ministrom odbrane sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji i dolasku Wagner grupe u Bjelorusiju.

Iako je sastanak ponudio uobičajene izjave, dolazak bjeloruskog ministra odbrane Viktora Hrenina na sastanak bio je mnogo zanimljiviji.

Naime, Hrenin na sastanak kod Lukašenka nije stigao "praznih ruku" te je bjeloruskom predsjedniku na poklon donio ni manje ni više nego malu repliku atomske bombe.

"Oh, donio mi je bombu", rekao je Lukašenko.

Nakon toga Hrenin je objasnio o čemu se radi.

"Ovo je poklon koji simbolično predstavlja prvu nuklearnu bombu proizvedenu 1949. godine u Sovjetskom Savezu", rekao je Hrenin na što je Lukašenko razočarano reagovao te i poručio.

"Pa to je stara bomba", poručio je predsjednik Bjelorusije.

Također, konstatovao je kako moderne nuklearne bombe izgledaju drugačije.

"Poslije ću vam reći kako se nove bombe ponašaju i kako izgledaju", rekao je Hrenin.

Na kraju, Lukašenko je rekao kako se mora naglasiti da je riječ o simboličnom poklonu te je ponovno prozvao zapadne zvaničnike.

"Nemojte da naši neprijatelji pomisle da smo preokupirani sa simbolizmom ovdje ili da smo sretni zbog nuklearnog oružja. Ovo je samo simbolično", rekao je Lukašenko.

Kada se govori o nuklearnom naoružanju, Bjelorusija i Rusija su još ranije postigle dogovor o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, a predsjednik Bjelorusije je prije nekoliko dana poručio kako je taj proces okončan.