Nudi se kao posrednik
0

Lukašenko je saveznik Moskve, a sada je čestitao Dan nezavisnosti Ukrajincima

S. M.
Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko još jednom je čestitao ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti i nagovijestio da Bjelorusija može pomoći u postizanju mira, iako je i sam pomogao Rusiji da napadne Ukrajinu i njen glavni grad.

Lukašenko je rekao da su mnoge generacije Belorusa i Ukrajinaca živjele u slozi i poštovanju vijekovima, trgovale, stvarale porodice i podizale djecu.

"Zajedno su se hrabro borile protiv fašizma, ponovo izgradile zajedničku državu u prvih posljeratnih pet godina planove", rekao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, ovi narodi ujedinjuju takve karakterne osobine kao što su naporan rad, marljivost, poštovanje starijih i njihove tradicije, izvorna kultura.

"Stekavši nezavisnost prije više od tri decenije, obje zemlje su izabrale samostalne puteve svog razvoja, gradeći budućnost, zarad koje moramo stvoriti sigurne mogućnosti za dostojanstveni suživot cijelog regiona. Moramo iskoristiti vrijednost našeg susjedstva da okončamo konfrontaciju. Bjeloruska strana je spremna učiniti sve što je potrebno za ovo, pa čak i više. Vjerujem da to možemo", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je poželio svim stanovnicima Ukrajine da brzo na njihovoj zemlji "zavlada neprocjenjiv mir koji je toliko neophodan za sve ljude dobre volje".