Opasne teme
29

Lukašenko javno govorio o napadu na najtanju tačku NATO saveza koja spaja baltičke države i Poljsku

F. H.
Aleksandar Lukašenko tokom razgovora
Aleksandar Lukašenko tokom razgovora
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko javno je komentarisao mogućnost da Bjelorusija napadne Suwalki koridor, uski prolaz koji spaja baltičke države sa Poljskom i ostatkom NATO teritorije.

Na prikazu snimka razgovora između Lukašenka i komandanta Sjeverozapadne operativne komande Aleksanra Naumeka, Lukašenko pita komandanta o širini Suwalki koridora "o kojem oni (vjerovatno Litvanci op. a.) uvijek brbljaju"..

"Ne bi trebalo da se ovako ponašaju. Ali sada ćete morati da se suprotstavite baltičkim republikama i uzet ćete dio Poljske", kaže Lukašenko saznavši širinu koridora koja iznosi 42 kilometra vazdušne linije.

Lukašenko zatim pita vojnog komandanta da li može da zadrži teritoriju sa svojim trupama. Naumenko ga uvjerava da su sve akcije isplanirane, pitanja borbene gotovosti se razrađuju, a osoblje se obučava.

Suwalki koridor, kopneni koridor između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, smatra se vrlo vjerovatnim mjestom napada u slučaju potencijalnog ruskog rata protiv istočnih članica NATO-a.

U oktobru 2023. godine, Pavel Muraveiko, prvi zamjenik sekretara Bjeloruskog Vijeća sigurnosti, predložio je "probijanje kroz jaz" ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, što je izazvalo bijes u Litvaniji.