Bjeloruski diktator
33

Lukašenko iznio čudne tvrdnje da nikad neće napasti Ukrajinu, ali da će uvijek pomagati Rusiju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne pokušava uvući Bjelorusiju u rat protiv Ukrajine.

"Uključiti Bjelorusiju... što će to donijeti? Ništa", rekao je Lukašenko, jedan od Putinovih najbližih saveznika.

Lukašenko je također rekao kako vjeruje da je Rusija već postigla svoje ciljeve u onome što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, te je rekao da bi dvije strane trebale sjesti za pregovarački stol i biti spremne razgovarati o svim pitanjima, uključujući budućnost Krima i drugi teritorije koje je Rusija okupirala.

"Ako vi Ukrajinci ne pređete našu granicu, nikada nećemo sudjelovati u ovom ratu. U ovom vrućem ratu. Ali uvijek ćemo pomagati Rusiji - oni su naši saveznici", rekao je Lukašenko.

Bilo je direktnih kontakata između Ukrajine i Bjelorusije, ali ih je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zaustavio, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tokom intervjua emitiranog u četvrtak.

Posljednji takav kontakt dogodio se prije nekoliko mjeseci i uključivao je raspravu o mogućnosti ulaska Bjelorusije u rat na strani Rusije, rekao je.