Nesreća iz 2015. godine
5

Lufthansa naljutila porodice žrtava pada Germanwingsovog aviona, odbija kompenzacije

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka aviokompanija Lufthansa izazvala je bijes porodica žrtava poginulih u padu aviona podružnice Germanwings prije četiri godine nakon što je odbila isplatiti kompenzaciju.

Teško depresivni kopilot Andreas Lubitz je u martu 2015. godine namjerno oborio avion Germanwingsa sa 150 putnika u udaljenom predjelu francuskih Alpa. Porodice žrtava traže kompenzaciju za bol i patnju od Lufthanse, ali ova kompanija to ne namjerava platiti. Izdato je saopćenje u kojem se navodi da nema osnova za isplatu kompenzacije jer putnici nisu osjećali napetost zbog neizbježne smrti.

Lufthansa namjerava dokazati da je smrt putnika bila brza i neočekivana te da putnici nisu ni primijetili da će avion pasti. Advokati njemačke kompanije traže od suda u Essenu da odbije zahtjeve porodica žrtava.

Porodice tvrde da su putnici bili svjesni da će se nešto užasno dogoditi te da su se plašili za svoje živote. Prije pada aviona Lubitz je zaključao kokpit i tako spriječio pilota da uđe i spriječi ga u njegovoj namjeri. Pilot je očajnički lupao na vrata kako bi se vratio u kokpit, a to su putnici sigurno mogli čuti i vidjeti.

"Termin tortura je nedovoljan da opiše šta su prošli ti ljudi. Oni su morali biti svjesni da su im preostale minute života", izjavio je Elmar Giemulla, advokat koji predstavlja porodice 40 žrtava.

Porodice su prvobitno tražile do 25.000 eura po žrtvi, a zahtijevaju još 25.000 eura kompenzacije zbog "povrede morala". Sud će se izjasniti najesen.

Ustanovljeno je da je Lubitz patio od akutne depresije i nesanice te da mu je dijagnosticiran mentalni poremećaj. On je bio u psihijatrijskoj klinici nekoliko sedmica prije nesreće, ali mu je ipak dozvoljeno da leti.